Behandling af flåt og lopper

BEHANDLING AF FLÅTER OG LOPPER


Der findes forskellige former for behandlinger mod flåter og lopper. Nogle typer af behandling er receptpligtig og kræver et besøg hos dyrlægen.

Valg af behandling


Der findes både tyggetabeletter, spot-on og halsbånd. Det er individuelt hvad der passer til jeres kæledyr og jeres temperament. På klinikken kan vi altid tale om, hvad der er mest hensigtmæssig for jer. Traditionelt har man brugt halsbånd, spot-on-pipetter, spray og nu kan det også gives i tabletform. Tabeletterne har 1 måneds eller 3 måneders virkning.

Lopper


lopper kan være til stor gene for dyret og det kan kompliceres af sår/hudinfektioner.

Nogle dyr kan tilmed udvikle loppespytsallergi, hvilket kræver konstant loppebehandling og i perioder kløestillende medicin.

Lopper fra vores kæledyr kan angribe familien i huset, hvilket giver anledning til røde kløende knopper - kan forvekles med myggestik.

Flåter


Der findes skov- og engflåter i danmark. Begge typer af flåter har parasitter, der kan give voldsomme sygdomme hos både kæledyr og mennesker. Flåten bider sig fast i huden og kan herved overføre parasitterne. Flåten er meget lille inden fasthæftning og kan være svær at se. Fjern hurtigt flåten, så minimeres risiko for infektion. Der ses often en rund rød hævelse omkring fasthæftelsesstedet.

På klinikken sælges en smart lille flåttang, hvis man ikke bryder sig om at røre ved flåten.


DEN NYE FLÅT - Engflåten.
En del klienter har henvendt sig til mig med uro i sindet, fordi de har læst om en ny type flåt i Danmark. Den såkaldte ”engflåt” ( Dermacentor Reticulatus) er blevet fundet på en strejfende guldsjakal i Danmark. Selve flåten er, som den velkendte skovflåt, ikke farlig i sig selv, men det er de parasitter eller bakterier, som nogle af dem bærer rundt på.

Er ny sygdom på vej mod Danmark?
Engflåten kan være vært for to forskellige parasitter, som kan udvikle sig til to forskellige sygdomme. Den kan være bærer af en bakterie (Rickettsia Raoultii), der på mennesker kan give infektioner i huden og forstyrrelser i lymfesystemet. 
Engflåten kan også være bærer af en protozo ”Babesia Canis”. Sygdommen bliver også kaldt ”hunde-malaria”, da den, ligesom malaria, lever i værtens røde blodlegemer og kan være yderst farlig for hunde. Vi har i mange år af og til set sygdommen i Danmark. Det har dog altid været hos hunde, der har været på ferie sydpå uden at være beskyttet med et flåtmiddel. Eller er blevet eksporteret til Danmark fra sydligere egne. Sygdommen er nu bekræftet i vores område på lolland og Falster
Sygdommen kan være alt, fra mild og forbigående til en akut, meget alvorlig sygdom, hvor de røde blodlegemer ødelægges, ofte med døden til følge, hvis behandling ikke iværksættes.


Symptomer på Babesia fra Engflåten:
Nedsat eller ingen ædelyst
Blege slimhinder
Feber
Gulsot (gulfarvning af hud og slimhinder)
Stor lever og milt
Misfarvet urin og afføring


Forebyggelse og prognose
Allerede nu forebygger mange hundeejere mod de almindelig kendte, flåtbårne lidelser så som Borrelia. De gængse produkter til forebyggelse af flåter virker heldigvis også overfor engflåten.
Selve behandlingen er rettet mod at dræbe parasitten og i nogle tilfælde kan en blodtransfusion blive nødvendig.
Hvis behandlingen iværksættes tidligt er prognosen god, opstår der derimod alvorlige komplikationer, er prognosen oftest reserveret.


Hvordan ser engflåten ud?
Engflåten er væsentlig større end den velkendte skovflåt, men har, ligesom denne, flere vækststadier. Engflåten kan kendes på , at hannen er ornamenteret. Et ornament er en stiliseret figur, mønster eller tegning, som eksempelvis kan gengive slyngede planter. Hunnen har en lys saddel.
Flåten er hårdfør og ret kulderesistent i forhold til mange andre flåter. Hunnen lægger mellem 3.000 og 7000 æg, som klækkes efter 12-19 dage. Vi vil finde dem på steder, hvor vi normalt ikke ser skovflåten, da de lever på mere lyse og åbne områder

Copyright © All Rights Reserved